Overslaan naar inhoud

Een ziekenhuis op wielen: Wheel of Care maakt zorg écht toegankelijk

DOOR ELLE MAGAZINE -  FOTOGRAAF : PAUL JULES SMITH - GEPUBLICEERD OP : 07/07/2025

Tot nu toe zijn ze de enigen in de wereld met dit DNA: zorgverlening voor mensenwaarbij het team zich enkel en alleen met de fiets tot bij de patiënt verplaatst. Nu covert Wheel of Care 10 gemeentes in Brussel, maar het is zeker een wilde droom van oprichtster Flora Billiouw om het initiatief naar andere grootsteden uit te breiden. Bewonderenswaardige zorgverlening, mede mogelijk gemaakt door de eBikes ePowered Bosch eBike Systems. 

Ziekenhuis op wieltjes

Toen Flora Billiouw, vroedvrouw en verpleegkundige, Wheel of Care oprichtte, had ze één doel voor ogen: (trans)vrouwen centraal zetten, zowel wat betreft fysiek als mentaal welzijn. “Ik merkte doorheen mijn carrière al snel dat het contact met patiënten in België er erg vluchtig aan toe gaat. Daarnaast is de toegang tot zorg in ons land niet altijd even evident. Daarin wou ik toch een verschil maken, te beginnen met mijn eigen stad Brussel. Ik startte een toegankelijke praktijk op basis van het Robin Hood-principe: patiënten betalen wat ze kunnen, waardoor mensen die het financieel ruimer hebben, helpen om zorg mogelijk te maken voor wie kwetsbaarder is. Zo maakt de ene gemeenschap zorg toegankelijk voor de andere, in een systeem dat gebaseerd is op vertrouwen, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid.”


Ook ecologie is essentieel: in plaats van met de auto, bezoeken we patiënten met de elektrische fiets. In een stad als Brussel betekent dat minder tijd in de file, en meer tijd voor zorg. “De tijd die je normaal gezien in de file zou spenderen in een grootstad, kan je zo extra aan de patiënt geven.” Vandaag is het team van Wheel of Care uitgebreid tot 30 zorgverleners, een klein ziekenhuis op wieltjes, met naast vroedkunde en verpleging ook specialisten onder andere in accupunctuur, yoga, psychologie, massages, sound healing en osteopathie, allemaal bedoeld om vrouwen extra te ondersteunen.

Bosch to the rescue

In een wereld waar ‘time is money’ de norm is, voelt slow care bijna revolutionair.Zorg moet vertrekken vanuit vertrouwen, niet vanuit winst. Met een fiets en tijd kom je al ver. Daarom kunnen de zorgverleners slechts halftijds bij Wheel of Care bijspringen, en leeft het initiatief voor een groot deel op sponsoring, zoals de eBikes van Bosch. “We hebben wel 15 fietsen uitgetest, maar Bosch eBike Systems leek de meest degelijke en duurzame keuze voor Wheel of Care. Niet lang na onze start merkte een medewerkster via sociale media op dat we Brussel met hun eBikes doorkruisten. Al snel kregen we een telefoontje om samen te werken. Dat ze zélf met het idee kwamen om ons bij te staan, maakt onze keuze voor het merk alleen maar specialer.”


Het dorp naar de stad brengen

“Op 8 jaar tijd turfden we wel 150 nationaliteiten. Ook ons team is erg divers, met Chileense, Colombiaanse, Nederlandse, Kroatische, Italiaanse, Waalse, Vlaamse en Brusselse collega’s. We houden daar dan ook rekening mee bij het matchen van patiënt met zorgverlener. Er ontstaat meestal een hechte band, omdat we de tijd nemen om onze patiënten echt te leren kennen. Vaak worden we uitgenodigd om bij hen te komen eten na het werk, of krijgen we Tupperwaredoosjes mee naar huis.”

Op die manier brengt Wheel of Care een beetje het dorp naar de grootstad. Niet onbelangrijk als je het gezegde ‘it takes a village to raise a child’ kent. “Je merkt dat zwangere vrouwen en jonge moeders die betrokkenheid erg waarderen, zeker bij een multicultureel publiek. Als je, om wat voor reden dan ook, terechtkomt in een stad waar je nog geen netwerk hebt en de taal nog niet spreekt, kan dat immers psychologisch erg zwaar zijn.” 


Ook vrouwen van Belgische origine waarderen de extra aandacht. “Ongeveer 8 jaar geleden werd het ziekenhuisbezoek na bevallingen verkort naar 1 tot 2 dagen. Wij blijven de eerste 1.000 dagen op bezoek gaan, afhankelijk van de noden van de moeder. Het is voor de maatschappij immers zó belangrijk dat een moeder zich goed voelt om voor haar kind te zorgen. Onze filosofie? We willen kinderen vanuit de wieg dezelfde kansen bieden, zodat nieuwkomers in België of mensen onder de armoedegrens dezelfde zorg en tijd kunnen genieten als hoogopgeleiden zouden kunnen betalen. En dat komt onze maatschappij alleen maar meer ten goede, toch?”

Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Bosch eBike Systems.

Een ziekenhuis op wielen: Wheel of Care maakt zorg écht toegankelijk
Wheel of Care, Wheel of Care 8 juli 2025
Deel deze post
Labels
Archiveren
Duurzame generaties, een initiatief van Leefmilieu Brussel
LES GÉNÉRATIONS DURABLES, UNE INITIATIVE DE BRUXELLES ENVIRONNEMENT