Kwaliteitsvolle zorg aanbieden, dat is onze passie

Warme thuiszorg in Brussel op een snelle fiets
Wheel of Care is een samenwerking tussen vroedvrouwen en verpleegkundigen die thuiszorg aanbieden in het Brussels Gewest.

De vzw werd in 2017 opgericht met als doel op een ecologische manier holistische zorg aan te bieden aan iedere Brusselaar. 

We kozen daarom voor de derdebetalersregeling waarbij de patiënt enkel zijn deel betaalt en het ziekenfonds de zorgverlener rechtstreeks vergoedt. Ons zorgteam is volledig geconventioneerd. Zo houden we de drempel voor de zorgvragen zo laag mogelijk en kunnen we iedereen bereiken die zorg nodig heeft.

We kenmerken ons door « slow care », een warme zorgverlening op maat met aandacht voor het duurzaam gebruik van materialen en transport. We leggen al onze huisbezoeken af met de elektrische fiets. Dit is een zeer bewuste én gezonde keuze. Zo vermijden we de files en zijn we sneller bij onze patiënten thuis. We dragen tegelijkertijd ook een steentje bij aan het milieu en blijven lekker fit. Door « slow care » aan te bieden en de tijd te nemen die nodig is bij elke patiënt, werken we ook preventief. 

Onze vroedvrouwen volgen zwangere vrouwen prenataal op vanaf 6 weken zwangerschap in onze praktijk in het Huis van het Kind Nieuwland of in het Huis van het Kind Noord en indien nodig aan huis. Postnataal worden gezinnen hoofdzakelijk thuis opgevolgd. Onze verpleegkundigen verlenen zorg aan huis in de gemeente van 1000 Brussel en de gebieden tot 2 kilometer rond deze zone alsook in de praktijk in het Huis van het Kind Nieuwland.

We hopen dat onze manier van werken als inspiratie kan dienen voor de zorg van morgen.

"SLOW CARE

ON A FAST BIKE"

We hopen dat onze manier van werken een inspiratie kan zijn voor de zorg van morgen

Warme thuiszorg in Brussel

Brussel is een bruisende stad, vol leven en energie, maar het is ook een stad waar opgaan in het geheel niet zo moeilijk is. Gezinnen die toekomen in België en niemand kennen, kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk onzichtbaar worden, net zoals ouderen die fysiek niet sterk genoeg meer zijn om zich (vlot) te verplaatsen. De lock-downs van de afgelopen jaren hebben dit probleem versterkt.

Thuiszorg is hier deel van de oplossing.. Het vertrouwd gezicht van een zorgverlener die dagelijks/frequent langskomt doorbreekt het isolement. Gezondheidsproblemen en -risico's kunnen in kaart gebracht worden en hulp kan worden ingeschakeld.

De relatie die we met onze patiënten opbouwen vertrekt vanuit vertrouwen. Op die manier wordt de drempel verlaagd om ook andere moeilijkheden die men doormaakt bespreekbaar te maken, zodat er in de eerste plaats geluisterd kan worden, maar ook samen gezocht kan worden naar een oplossing.

Wheel of Care is partner van "het Huis van het Kind Nieuwland" en "het Huis van het Kind Noord". In beide huizen huren we een consultatieruimte om zwangere vrouwen vanaf 6 weken zwangerschap en hun partners te ontvangen, of ouders met kinderen ouder dan 1 maand. De missie van de Huizen van het Kind past perfect bij de onze: kwetsbare ouders bereiken en ondersteunen. Door de partners die samen met ons in de Huizen van het Kind aanwezig zijn goed te leren kennen, kunnen we deze partners gemakkelijk inschakelen rond een gezin in nood.

We werken samen met verschillende instanties die ook betrokken zijn bij verpleegkundige en vroedkundige zorg in Brussel over de zorglijnen heen. Wheel of Care is partner of maakt deel uit van volgende projecten:

Ook werken we nauw samen met verschillende ziekenhuizen in Brussel, huisartsen, gynaecologen, het expertisecentrum de Volle Maan, Kind en Gezin en de ONE .

Voor de verschillende zij-projecten om de fiets te promoten is er nauw contact met oprichters van Bike for Brussels, organisatoren van Critical Mass, de Tandem cafés, les soquettes en titane, etc.

 

Wij danken van harte onze hoofdsponsor BOSCH EBIKE SYSTEMS.

Lees hier ons volledige artikel voor meer informatie over deze geweldige samenwerking.

 

We zijn altijd blij om mee te werken aan nieuwe projecten die dezelfde waarden delen dan de onze.

Contacteer ons als je graag met ons een samenwerking begint!

LEES HIERONDER HOE HET ALLEMAAL BEGON!

Hoe het allemaal begon:

 

Flora Billiouw, oprichter van Wheel of Care is geboren en getogen in de Marollen. In 2017 begon ze met ons project ‘Wheel of care', een organisatie voor thuiszorg in en rond Brussel. Behalve door haar job is ze gepassioneerd door surfen en kunst. 

Als adolescente wilde ik restaurateur worden en dus ging ik naar de kunsthumaniora. Maar in mijn laatste jaar kreeg mijn moeder kanker. Ik ging haar vaak opzoeken in het ziekenhuis, en daar zag ik wat een onvoorstelbaar schoon beroep verpleging eigenlijk is.

Mijn moeder werd letterlijk beter van de warmte en vriendelijkheid van de verplegers. Toen heb ik een klik gemaakt. Ik herinner me dat mijn ouders zich zorgen maakten of ik wel genoeg bagage had om de studies van verpleegkunde te beginnen. Maar niets kon me tegenhouden. Ik heb me ingeschreven en een week later is mijn mama gestorven. Het klinkt halfzacht, maar ergens denk ik dat het voorbestemd was. In mijn werk draag ik haar altijd bij mij.

In 2017 ben ik met ‘Wheel of care’ begonnen, een eigen thuiszorg praktijk. Ik had al ervaring opgedaan in een ziekenhuis als verpleegkundige, maar het ritme ligt daar zo hoog dat je amper tijd hebt voor de patiënt. De mens achter de patiënt liever. Toen ik terugkwam van een missie in Afrika, zag ik mezelf niet opnieuw voltijds in een ziekenhuis werken. Na een lange periode van brainstormen, zelfstudie en een crowdfunding zag ‘Wheel of care’ het levenslicht. We zijn begonnen met twee, een studiegenote en ikzelf, en intussen zijn we met twintig. Weliswaar niet voltijds, maar toch.

Wat ons onderscheidt van andere praktijken is dat we een sterke ecologische mindset hebben. We verplaatsen ons altijd met de fiets, een elektrische wel te verstaan (lacht). Met als motto: ‘slow care on a fast bike’.

Alle tijd die we winnen door niet in de files te staan of naar parkeerplaats te zoeken, geven we graag aan de patiënten. We willen een band creëren met hen, ze zijn bijna familie. Verder werken we ook zoveel mogelijk met herbruikbare materialen, én we sensibiliseren onze patiënten op het vlak van ecologisch bewustzijn.

Zo organiseren we bijvoorbeeld gratis workshops waarbij we ouders tips geven om hun baby op een ecologisch verantwoorde manier op te voeden. Het zit vaak in kleine dingen zoals geen wegwerpluiers gebruiken, maar we merken dat we een verschil maken.

Ik maak heel lange dagen, ja. Ik werk daarnaast ook halftijds in ziekenhuis Sint Jan op dialyse, én ben verantwoordelijk voor het management van ‘Wheel of care’. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. I loooove my job!

Weet je, ik kom bij Brusselaars van alle slag over de vloer, van zeer kwetsbare gezinnen die met acht op een kleine studio samenhokken tot Eurocraten met gigantische kinderkamers. Vroeger liep ik altijd voorbij die gevels, nu zie ik wat er allemaal achter schuilt. Superboeiend! We zijn ook vaak psycholoog van dienst.

Er is nog veel isolement in de grootstad, neem het van me aan. Op een hele week zijn wij soms het enige contact voor talloze oude mensen in Brussel, schrijnend. Ik denk dat ‘Wheel of care’ daarom zo groeit. Er is gewoon veel behoefte in onze maatschappij aan menselijke warmte en aandacht. Dat zijn we gaandeweg kwijtgespeeld. Ik maak er nu vaak een punt van om wildvreemde mensen op straat vriendelijk dag te zeggen. (roept) Bonjour!! (schatert)

Wat ik Brussel toewens? Hmm, onlangs hoorde ik een Deense socioloog zeggen dat Brussel voor de zwakke weggebruiker een ‘Jackson Pollock’ is. Hij wenste ons meer ‘Mondriaan’ toe. Dat klopt helemaal voor mij. Ik vind dat Brussel dringend meer rust en structuur kan gebruiken.

Als ik bijvoorbeeld zie hoe sommige voetpaden erbij liggen en denk aan die moeders die daar met hun buggy’s langs moeten, echt triestig! Geen wonder dat zoveel jonge gezinnen de stad verlaten. Er is nu te veel chaos, stress, verkeersagressie … Maar pas op, ik ben een echte Brusselès, hè. Ik denk gewoon vaak: allez Brussel! Ik zie u graag, maar nu is het tijd om een tandje bij te steken.

 

onze avonturen op social media