Kwaliteitsvolle zorg aanbieden, dat is onze passie

Warme thuiszorg in Brussel op een snelle fiets
Wheel of Care is een samenwerking tussen vroedvrouwen en verpleegkundigen die thuiszorg aanbieden in het Brussels Gewest.

Wheel of Care is een vzw die in 2017 werd opgericht voor de aanbieding van holistische zorg aan iedereen in het Brussels Gewest. Ons zorgteam bestaat uit vroedvrouwen en verpleegkundigen die zorg aanbieden via de derdebetalersregeling. Dit betekent dat de patiënt enkel zijn deel betaalt en het ziekenfonds de zorgverlener rechtstreeks vergoedt.

Onze zorgverlening staat bekend als "slow care", waarbij we op een warme en persoonlijke manier zorg op maat aanbieden, met oog voor duurzaamheid en milieu. Zo leggen we al onze huisbezoeken af met de elektrische fiets, wat gezond is, bijdraagt aan het milieu en files omzeilt. Doordat wij "slow care" aanbieden en de tijd nemen die nodig is voor elke patiënt, werken we ook preventief.

Onze vroedvrouwen bieden prenatale zorg aan vanaf 6 weken zwangerschap in onze praktijk in Huis van het Kind Nieuwland of in Huis van het Kind Noord. Postnataal worden gezinnen voornamelijk thuis opgevolgd. Onze verpleegkundigen bieden zorg aan huis in de gemeente 1000 Brussel en de gebieden tot 2 kilometer rond deze zone, alsook in onze praktijk in het Huis van het Kind Nieuwland.

We zijn er trots op dat onze manier van werken een inspiratie kan zijn voor de zorg van morgen.

"SLOW CARE

ON A FAST BIKE"

We hopen dat onze manier van werken een inspiratie kan zijn voor de zorg van morgen

Brussel is een bruisende stad vol leven en energie, maar het is ook een stad waar het gemakkelijk is om in het geheel op te gaan. Gezinnen die nieuw zijn in België en niemand kennen, of ouderen die fysiek niet in staat zijn om zich gemakkelijk te verplaatsen, kunnen gemakkelijk geïsoleerd raken. De lockdowns van de afgelopen jaren hebben dit probleem nog verergerd.

Thuiszorg is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Een vertrouwd gezicht van een zorgverlener die dagelijks of frequent langskomt, kan het isolement doorbreken. Gezondheidsproblemen en -risico's kunnen worden geïdentificeerd en hulp kan worden ingeschakeld.

Bij Wheel of Care bouwen we een relatie op met onze patiënten die gebaseerd is op vertrouwen. Op die manier kunnen we de drempel verlagen om andere moeilijkheden te bespreken en samen zoeken naar oplossingen.

Als partner van Huis van het Kind Nieuwland en Huis van het Kind Noord huren we consultatieruimte waar we zwangere vrouwen (vanaf 6 weken zwangerschap) en hun partners of ouders met kinderen ouder dan 1 maand ontvangen. De missie van de Huizen van het Kind sluit naadloos aan bij de onze: kwetsbare ouders bereiken en ondersteunen. Doordat wij de partners die samen met ons in de Huizen van het Kind aanwezig zijn goed leren kennen, kunnen we deze partners gemakkelijk inschakelen om gezinnen in nood te helpen.

We zijn betrokken bij diverse projecten en werken nauw samen met verschillende instanties die zich bezighouden met verpleegkundige en vroedkundige zorg in Brussel. Hieronder vindt u een overzicht van enkele projecten waaraan Wheel of Care als partner of deelnemer bijdraagt:

Ook werken we nauw samen met verschillende ziekenhuizen in Brussel, huisartsen, gynaecologen, het expertisecentrum de Volle Maan, Kind en Gezin en de ONE.

Voor de verschillende zij-projecten om de fiets te promoten is er nauw contact met oprichters van Bike for Brussels, organisatoren van Critical Mass, de Tandem cafés, les soquettes en titane, enzovoort.

Dankzij de genereuze steun van onze hoofdsponsor BOSCH EBIKE SYSTEMS kunnen wij ons blijven inzetten voor hoogwaardige thuiszorg in Brussel.

Wil je meer weten over onze samenwerking? Lees dan ons volledige artikel.

Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe projecten die onze waarden delen.

Wil je graag met ons samenwerken? Neem dan zeker met ons contact op!

LEES HIERONDER HOE HET ALLEMAAL BEGON!

Flora Billiouw, oprichter van Wheel of Care, is geboren en getogen in de Marollen. In 2017 begon ze met ons project Wheel of care, een organisatie voor thuiszorg in en rond Brussel. Behalve door haar job is ze gepassioneerd door surfen en kunst. 

Als adolescente wilde ik restaurateur worden en dus ging ik naar de kunsthumaniora. Maar in mijn laatste jaar kreeg mijn moeder kanker. Ik ging haar vaak opzoeken in het ziekenhuis, en daar zag ik wat een onvoorstelbaar schoon beroep verpleging eigenlijk is.

Mijn moeder werd letterlijk beter van de warmte en vriendelijkheid van de verplegers. Toen heb ik een klik gemaakt. Ik herinner me dat mijn ouders zich zorgen maakten of ik wel genoeg bagage had om de studies van verpleegkunde te beginnen. Maar niets kon me tegenhouden. Ik heb me ingeschreven en een week later is mijn mama gestorven. Het klinkt halfzacht, maar ergens denk ik dat het voorbestemd was. In mijn werk draag ik haar altijd bij mij.

In 2017 ben ik met Wheel of Care begonnen, een eigen thuiszorg praktijk. Ik had al ervaring opgedaan in een ziekenhuis als verpleegkundige, maar het ritme ligt daar zo hoog dat je amper tijd hebt voor de patiënt. De mens achter de patiënt liever. Toen ik terugkwam van een missie in Afrika, zag ik mezelf niet opnieuw voltijds in een ziekenhuis werken. Na een lange periode van brainstormen, zelfstudie en een crowdfunding zag Wheel of Care het levenslicht. We zijn begonnen met twee, een studiegenote en ikzelf, en intussen zijn we met twintig. Weliswaar niet voltijds, maar toch.

Wat ons onderscheidt van andere praktijken is dat we een sterke ecologische mindset hebben. We verplaatsen ons altijd met de fiets, een elektrische wel te verstaan (lacht). Met als motto: ‘slow care on a fast bike’.

Alle tijd die we winnen door niet in de files te staan of naar parkeerplaats te zoeken, geven we graag aan de patiënten. We willen een band creëren met hen, ze zijn bijna familie. Verder werken we ook zoveel mogelijk met herbruikbare materialen én we sensibiliseren onze patiënten op het vlak van ecologisch bewustzijn.

Zo organiseren we bijvoorbeeld gratis workshops waarbij we ouders tips geven om hun baby op een ecologisch verantwoorde manier op te voeden. Het zit vaak in kleine dingen zoals geen wegwerpluiers gebruiken, maar we merken dat we een verschil maken.

Ik maak heel lange dagen, ja. Ik werk daarnaast ook halftijds in ziekenhuis Sint Jan op dialyse en ben verantwoordelijk voor het management van Wheel of Care. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. I loooove my job!

Weet je, ik kom bij Brusselaars van alle slag over de vloer, van zeer kwetsbare gezinnen die met acht op een kleine studio samenhokken tot Eurocraten met gigantische kinderkamers. Vroeger liep ik altijd voorbij die gevels, nu zie ik wat er allemaal achter schuilt. Superboeiend! We zijn ook vaak psycholoog van dienst.

Er is nog veel isolement in de grootstad, neem het van me aan. Op een hele week zijn wij soms het enige contact voor talloze oude mensen in Brussel, schrijnend. Ik denk dat Wheel of Care daarom zo groeit. Er is gewoon veel behoefte in onze maatschappij aan menselijke warmte en aandacht. Dat zijn we gaandeweg kwijtgespeeld. Ik maak er nu vaak een punt van om wildvreemde mensen op straat vriendelijk dag te zeggen. (roept) Bonjour!! (schatert)

Wat ik Brussel toewens? Hmm, onlangs hoorde ik een Deense socioloog zeggen dat Brussel voor de zwakke weggebruiker een ‘Jackson Pollock’ is. Hij wenste ons meer ‘Mondriaan’ toe. Dat klopt helemaal voor mij. Ik vind dat Brussel dringend meer rust en structuur kan gebruiken.

Als ik bijvoorbeeld zie hoe sommige voetpaden erbij liggen en denk aan die moeders die daar met hun buggy’s langs moeten, echt triestig! Geen wonder dat zoveel jonge gezinnen de stad verlaten. Er is nu te veel chaos, stress, verkeersagressie … Maar pas op, ik ben een echte Brusselès, hè. Ik denk gewoon vaak: allez Brussel! Ik zie u graag, maar nu is het tijd om een tandje bij te steken.

onze avonturen op social media