Podcast De Kopgroep

Aflevering 6: Flora Billiouw: verpleegkundige, vroedvrouw en oprichtster van Wheel of Care
Als prille dertiger heeft Flora Billiouw een kritisch idealistische kijk op de (Brusselse) zorgrealiteit. Haar volledige verhaal beluister je op Spotify of via andere podcastapps, op je eigen ritme via de handige tijdslijn. Ergens onderweg, tijdens de sport of lekker thuis. Hier alvast fragmenten die smaken naar meer, met de exacte tijd in de podcast. Maar niks gaat boven de hele babbel vanaf het begin: geniet!

Flora Billiouw: verpleegkundige, vroedvrouw en oprichtster van het Brusselse Wheel of Care. Een jonge moeder die realistisch idealistisch door het leven fietst: ' Ik moest niet ver gaan om kwetsbare mensen te helpen, het kon in mijn geboortestad.

Voorbeeldweergave

Ze leek in de wieg gelegd voor de kunst maar daar besliste haar grote hart anders over: Flora Billiouw. Verpleegkundige, vroedvrouw en oprichtster van Wheel of Care, dat haar geliefde Brussel voorziet van thuiszorg per elektrische fiets. Zodat de ritten sneller gaan en de zorg… trager, tegen de trends in. Als prille dertiger heeft Flora een kritisch idealistische kijk op de (Brusselse) zorgrealiteit. Haar volledige verhaal beluister je op Spotify of via andere podcastapps, op je eigen ritme via de handige tijdslijn. Ergens onderweg, tijdens de sport of lekker thuis. Hier alvast fragmenten die smaken naar meer, met de exacte tijd in de podcast. Maar niks gaat boven de hele babbel vanaf het begin: geniet!Europa tot Afrika en terug (8’48”)

‘Tijdens mijn vroedkundestudies deed ik een stage in Kameroen. Het was fantastisch om uit uw lief, mooi, klein Europaatje te treden, naar de echte wereld en mensen. Na die stage wist ik dat ik hiermee verder wou. Dus studeerde ik tropische geneeskunde in Antwerpen met aansluitend nog enkele Afrikaanse missies. Telkens wist ik dat ik dit wou: gewoon met mensen werken, de persoon achter de patiënt. Dat droeg allemaal bij aan wat ik zocht in mijn job. Ik heb dan gewerkt in de Brusselse WTC-torens als hoofdverpleegkundige en vroedvrouw, toen alle vluchtelingen aankwamen. Da’s mijn klik geweest: ik moest niet ver gaan om kwetsbare mensen te helpen, het kon in mijn geboortestad.’Holistisch laagdrempelige zorg (24’13”)

‘Holistische zorg bekijkt de patiënt in zijn totaliteit en biedt hem verschillende takken. Ik wil niet met ‘zweverig’ worden geassocieerd, met alle respect. Maar ik wil Wheel of Care een nieuw elan geven en tonen dat we de mens achter de patiënt zoeken. En hem in laagdrempelig laten kennismaken met onze diëtiste, psychologe, acupuncturiste… We hebben ook een yogalerares, een kinesiste en een draagconsulente. Die toont alle manieren om je kindje te dragen: je hebt draagzakken en -doeken, geweven of elastisch. Maar hoe maak je die knopen, zodat je kindje geborgen en veilig op je rug of buik blijft? Dat is specifiek maar ook belangrijk. Zeker de eerste weken na de geboorte is het belangrijk dat je je kindje dicht bij je houdt.’Pre- & postnatale permanentie (41’44”)

‘Wij zijn 1 van de partners binnen het Huis van het Kind. Dat is echt ons hoofdkwartier: de fietsen staan daar, onze praktijk ligt er letterlijk. We ondersteunen het Huis door mee events te organiseren maar ook met pre/postnatale consultaties. En door er aanwezig te zijn zodat gezinnen ons leren kennen. We doen dit altijd met het Robin Hood-principe: mensen die onze workshops kunnen betalen, betalen zo een stukje voor wie dat niet kan. Die mensen mogen gratis meedoen. Het werkt zeker aardig, alleen is dat natuurlijk niet altijd genoeg en doet ons team veel liefdadigheid. Maar ik geloof dat als het wordt ingeburgerd, het kan werken.’Verbindende zorg in een grootstad (48’01”)

‘We hebben veel cliënten die werken voor de Europese Commissie, de zogenaamde Eurocraten. Dat zijn vaak koppels die naar Brussel komen maar de vrouwen zijn vaak eenzaam. Geen familie of vrienden en ze spreken de taal niet. Eigenlijk zijn ze vergelijkbaar met veel vrouwen uit kwetsbare gezinnen met dat verschil dat die soms – ik ga niet veralgemenen – iets sterker in hun schoenen staan. En meer ondernemen. We hebben zo’n 2 vrouwen die elkaar leerden kennen tijdens onze workshops: da’s een hechte vriendschap geworden. De ene vrouw gaf wat kleren e.d., de andere nam haar op sleeptouw om thuis te eten, haar familie te leren kennen…’Duurzame groei en ondersteuning (58’54”)

‘Mijn grootste droom? Wheel of Care in elke Belgische grootstad. Ik geloof dat het concept niet typisch Brussels is maar iets typisch hedendaags. En dat dit de toekomst is. Ik begrijp dat het niet handig is voor het platteland want grote afstanden. We doen ook iets voor de vroedvrouwen & co die het RIZIV niet altijd vergoed. Vaak is dat verloningsdeel een pijnpunt voor slow care. Wie een workshop doet, komt gratis: mensen betalen een stukje maar lang niet alle kosten. Niet alleen de daad zelf maar alles errond is ook zorg, daarom zijn donaties en sponsoring welkom. Andere hoop en dromen? Dat elke verpleegkundige & vroedvrouw het loon krijgt dat hij of zij verdient. Meer waardering voor de zorgwereld. En de politiek in mijn praktijk betrekken.’

 

Een jonge moeder die realistisch idealistisch door het leven fietst: ' Ik moest niet ver gaan om kwetsbare mensen te helpen, het kon in mijn geboortestad.'

Benieuwd naar de rest van Flora’s bijzondere verhaal? Klik op de podcast link en deel hem met iedereen die gelooft in een duurzame thuisverpleging. Van professional tot particulier. Want uiteindelijk willen we allemaal vooruit.

Meest recente nieuws

Wheel of Care in de Nina HLN magazine

Engelen bestaan: deze mensen maken de wereld elke dag een beetje mooier
Lees meer

Wheel of Care in de Nina HLN magazine

Engelen bestaan: deze mensen maken de wereld elke dag een beetje mooier

Wheel of Care in de Nina HLN magazine

Engelen bestaan: deze mensen maken de wereld elke dag een beetje mooier

Wheel of Care gesponsord door Bosch ebike systems

Vroedvrouwen op de fiets die voor u zorgen
Lees meer

Wheel of Care gesponsord door Bosch ebike systems

Vroedvrouwen op de fiets die voor u zorgen

Wheel of Care gesponsord door Bosch ebike systems

Vroedvrouwen op de fiets die voor u zorgen